20 FEBRUARIE – ZIUA INTERNAȚIONALĂ A JUSTIȚIEI SOCIALE

Începând cu anul 2009, 20 Februarie a încetat să mai fie doar o altă zi obişnuită a existenţei noastre, ci ne marchează un simbol, o cauză, ce poartă numele „Ziua Internaţională a Justiţiei Sociale”.

Prin justiţie socială înţelegem modul în care se aplică justiţia într-o societate, faptul că toată lumea trebuie să aibă drepturi şi oportunităţi şi faptul că statul ar trebui să asigure cetăţenilor săi respectarea drepturilor, indiferent de clasa socială căreia aceştia aparţin.

Workers on the move

În fiecare an, această zi primeste o temă la care fiecare dintre noi ar trebui să contribuim. Tema anului 2018 este „Workers on the Move”. Majoritatea celor care migrează o fac pentru un trai mai bun, iar estimările oficiale arată că numărul celor on the Move la nivel internaţional se ridică la 258 mil. Dintre aceştia 52% sunt bărbaţi, iar restul până la 100% sunt femei. Aveţi ataşat graficul persoanelor migrante în functie de varstă, la nivel mondial, conform căruia cea mai mare rată a migraţiei s-a înregistrat atât în cazul bărbaţilor, cât şi al femeilor în intervalul 30-34 ani.

Cel mai recent raport ONU arată că 17% din populaţia României a migrat, astfel clasându-ne pe locul al doilea la nivel mondial, întrecuţi fiind doar de Siria, care este totuşi o ţară lovită şi implicată într-un război civil. În raport cu anul precedent Romania a înregistrat o creştere a migraţiei cu 7,3%.

O analiză recentă arată că nouă români părăsesc în fiecare oră ţara, România pierzând anual echivalentul unui oraş de nivel mediu ca Slatina sau Tulcea.

Dacă tot am ajuns pe plaiurile natale, în cazul migraţiei interne observăm că în 2016 aproape 400.000 de români şi-au schimbat domiciliul dintr-un oraş în altul. Cauzele fiind: motivele familiale, job-ul, finalizarea studiilor sau pur şi simplu schimbarea stilului de viaţă.

Deşi vorbim de o evoluţie numerică evidentă şi continuă, putem observa şi o schimbare de statut social şi anume: la început emigrau persoanele aflate în şomaj sau cu studii medii, însă în ultimii ani constatăm plecări mai dese în rândul persoanelor cu studii superioare. O veste pozitivă ar fi totuşi că în ultimii ani nu s-au atins aceleaşi cotele de emigranţi din primul an după aderarea României la UE (2007). Totuşi, cu ultimul val de emigrari, România se confruntă cu o pierdere financiară uriaşă şi cu o problemă căreia se pare că nu-i găseşte rezolvare. Unul dintre motivele principale pentru această mişcare socială rămâne diferenţa salarială dintre nivelul românesc şi cel nord-european, ţări nou preferate de cetăţenii români1.

Pentru a aduna aceste informatii, am consultat urmatoarele surse:

_________________________
[1] „Cea mai mare problemă a României nu are soluţii. Dezastrul plecărilor în străinătate continuă. Încă 1 mld. euro a dispărut din economie în ultimul an”, articol publicat in Ziarul Financiar la data de 10 ianuarie 2016 si consultat in data de 19 februarie 2018 la link-ul http://www.zf.ro/eveniment/cea-mai-mare-problema-a-romaniei-nu-are-solutii-dezastrul-plecarilor-in-strainatate-continua-inca-1-mld-euro-a-disparut-din-economie-in-ultimul-an-14960325

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *