Asociația COSI este implicată activ din anul 2014 în Programul Erasmus+, programul Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport în perioada 2014-2020.
Aceste proiecte au scopul de a promova mobilitatea în interiorul şi în exteriorul graniţelor UE, învăţarea non-formală şi dialogul intercultural, încurajând angajabilitatea şi integrarea tuturor tinerilor, indiferent de mediul educaţional, social şi cultural al acestora.
Prin programul ERASMUS+ destinat tinerilor, urmărim:
- dezvoltarea personală, profesională şi socială prin dezvoltarea de competenţe (cunoştinţe, abilităţi, atitudini) într-un context internaţional precum şi recunoaşterea acestor competenţe;
- îmbunătăţirea procesului de predare, formare şi învăţare a profesioniştilor din domeniile educaţie, formare şi tineret;
- învăţarea sau aprofundarea unor limbi străine (creşterea competenţelor lingvistice);
- onştientizarea importanţei şi înţelegerea unor culturi şi ţări noi, dezvoltând astfel sentimentul de apartenenţă la valorile europene şi implicarea activă în comunitate;
- dezvoltarea capacităţii organizaţionale în contextul cooperării europene şi internaţionale;
- crearea de legături între educaţia formală, învăţarea nonformală şi formarea profesională;
- urmărirea unor sinergii piata muncii şi antreprenoriatul.
O prioritate pentru Uniunea Europeană este de a permite tuturor tinerilor, inclusiv tinerilor cu oportunităţi reduse, să participe la Programul Erasmus+.
Proiectele de mobilitate desfășurate de COSI în cadrul programului Erasmus+ se împart în:
– Mobilități ale tinerilor (studenţi, elevi, tineri, voluntari etc.), în special ale tinerilor cu oportunități reduse și NEET (Not in Education, Training or Employment)
– Mobilități ale lucrătorilor de tineret, profesionişti din domeniile educaţie, formare şi tineret care facilitează procesul de învăţare (profesori, formatori, lucrători de tineret, personal de conducere sau administiv etc).
– Serviciul Eurpean de Voluntariat pentru tinerii care doresc să se implice în stagii de voluntariat într-o altă țară din UE, din vecinatatea UE sau într-o altă țară parteneră din lume. Pot ajuta, pot schimba și se pot implica într-o altă comunitate, învățând, în același timp, despre o altă cultură și despre ei înșiși. SEV promovează implicarea, toleranța între tineri, diversitatea și credința că pot schimba lucrurile în bine.
Mai multe informații:
- ANPCDEFP
http://www.erasmusplus.ro - SALTO Youth Portal
https://www.salto-youth.net/ - Council of Europe Youth Department
https://www.coe.int/t/dg4/youth/ - European Youth Portal
https://europa.eu/youth/EU_en - Erasmus+ Programme presentation (Prezi)
https://prezi.com/g-b-6zxdpayv/erasmus-leargas/