15 iulie 2018 – Ziua Mondiala a Competentelor Tinerilor

Natiunile Unite ne informeaza cu ocazia acestei zile ca tinerii sunt aproape de trei ori mai susceptibili de a fi someri decat adultii, si sunt expusi continuu la o calitate scazuta a locurilor de munca si la inegalitati mai mari pe piata fortei de munca. In plus, este mai probabil ca femeile sa fie dezavantajate priving anagajarea si remunerarea, sa desfasoare o activitate cu jumatate de normă sau sa lucreze in contracte temporare.

De aceea, #educatia si #formarea reprezinta factori determinanti ai succesului pe piata fortei de munca. Insa, din pacate, sistemele existente nu reusesc sa raspunda nevoilor de invatare ale multor tineri, iar sondajele privind rezultatele invatarii arata ca un numar mare de tineri au niveluri scazute de realizari in domeniul alfabetizarii de baza si al matematicii. Pentru a spori gradul de constientizare cu privire la importanta investitiei in dezvoltarea competentelor pentru tineret, Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite a decis sa desemneze 15 iulie drept Ziua Mondiala a Tinerilor.

Sarbatorirea acestei zile in 2018 propune o discutie care se concentreaza asupra modului in care inovatiile si tehnologiile emergente (eg. inteligenta artificiala) transforma pietele fortei de munca, precum si ce abilitati trebuie sa aiba tinerii pentru a face fata economiilor viitoare pentru o dezvoltare durabila in viitor.

Natiunile Unite propune o competitie de fotografie atat pentru profesionisti, cat si pentru amatori: utilizati-va abilitatile pentru a captura imagini care nu numai arata, ci relateaza povestiri si trimiteti fotografiile la concursul de fotografie #SkillsInAction! Acest concurs este organizat in cadrul activitatilor Centrului International UNESCO.

Sunteti invitati sa participati atat timp cat:
• aveti varsta de cel putin 18 ani;
• sunteti detinatorul drepturilor de autor ale fotografiei incarcate.

Fotografiile ar trebui sa exprime impactul #TVET (Technical and Vocational Education and Training) asupra oamenilor si comunitatii lor. Se doreste sa surprindeti acele momente când aptitudinile sunt in actiune, aratand modul in care formarea profesionala si dezvoltarea abilitatilor contribuie la una dintre următoarele:
• incurajarea ocuparii fortei de munca si a spiritului antreprenorial in randul tinerilor – aratand modul in care tinerii pot pune in practica competentele dobandite, ceea ce duce la asigurarea locurilor de munca sau la initierea propriilor afaceri;
• promovarea echitatii și egalitatii de gen – aratand cum ar trebui să fie accesul tuturor elevilor la dezvoltarea competentelor si modul in care dezvoltarea abilitatilor poate depasi stereotipurile de gen si problemele de inegalitate;
• facilitarea tranzitiei catre economii si societati durabile – aratand modul in care tinerii cu abilitati ecologice si digitale pot sa dezvolte societati durabile si sa contribuie la rezolvarea problemelor legate de schimbarile climatice si de dezvoltarea durabilă.
Fotografiile ar trebui sa se concentreze pe evidentierea exemplelor si a modelelor de rol, cum ar fi studentii, lucratorii juniori si tinerii profesori/formatori, care permit realizarea oricarei prioritati tematice mentionate mai sus si ilustreaza o imagine mai bună a TVET.

Toate fotografiile trebuie trimise folosind formularul de trimitere inainte de 31 iulie 2018 la unevoc.skills(at)unesco.org.

Castigatorii concursului de fotografie #SkillsInAction vor beneficia de urmatoarele premii:
I. 300 USD pentru primul castigator
II. 200 USD pentru al doilea castigator
III. 100 USD pentru castigatorul celui de-al treilea premiu.
Fotografiile si finalistii castigatori vor primi un certificat, iar inscrierile lor vor fi prezentate pe site-ul UNESCO. Asigurati-va ca ati citit procesul de depunere inainte de a trimite imaginile!

Toate fotografiile trimise ar trebui sa contina un titlu, un scurt paragraf (nu mai mult de 100 de cuvinte) care sa explice fotografia, indicand de asemenea unde si cand a fost realizata si o scurta biografie introducand cine sunteti.
Atentie! Fotografiile trimise ar trebui sa fie în format jpeg (cel puțin 3000 de pixeli) si nu includeti in fotografii logo-uri sau margini.
Descarcati si completati formularul de depunere al concursului de fotografii Skills-in-Action și redenumiti formularul in acest format: Nume-Prenume_titlu.jpeg (retineti ca functia insert/thumbnail poate sa nu functioneze pentru versiunile MSWord97-2003).
Trimiteti formularul completat (cu miniaturi ale imaginilor) impreuna cu fisierele originale de fotografii la unevoc.skills@unesco.org cu subiectul de e-mail de la Nume_TitluPhotoCompetition2018. Retineti ca dimensiunea ataaamentului poate avea o limită. In cazul mai multor imagini ce nu pot fi trimise prin e-mail, puteti utiliza orice servere de stocare in cloud pe care le preferati si le puteti furniza link-ul direct.

Pentru detalii suplimentare va recomandam sa accesati site-ul oficial al Natiunilor Unite: http://www.un.org/en/events/youthskillsday/, cat si sectiunea special creata pentru acest eveniment: https://unevoc.unesco.org/go.php?q=Skills+in+Action+Photo+Competition+2018.
De asemnea, pentru putina inspiratie gasiti aici si castigatorii anului 2017:
https://unevoc.unesco.org/go.php?q=Skills+in+Action+Photo+Competition+2017.
#COSI #YouthSkillsDay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *